§40.27 May an employer require an employee to sign a consent or release in connection with the DOT drug and alcohol testing program?

Current as of Oct 29, 2026Last amended Oct 17, 2016Official text on eCFR ↗

No, as an employer, you must not require an employee to sign a consent, release, waiver of liability, or indemnification agreement with respect to any part of the drug or alcohol testing process covered by this part (including, but not limited to, collections, laboratory testing, MRO and SAP services).

Source: 66 FR 41950, Aug. 9, 2001

Compiled from the Electronic Code of Federal Regulations (eCFR), an editorial compilation and not an official legal edition of the CFR. The official text is the Federal Register and the annual CFR edition. §40.27 on eCFR.