§40.309 What are the employer's responsibilities with respect to the SAP's directions for follow-up tests?

Current as of Oct 29, 2026Last amended Oct 17, 2016Official text on eCFR ↗

(a) As the employer, you must carry out the SAP's follow-up testing requirements. You may not allow the employee to continue to perform safety-sensitive functions unless follow-up testing is conducted as directed by the SAP.

(b) You should schedule follow-up tests on dates of your own choosing, but you must ensure that the tests are unannounced with no discernable pattern as to their timing, and that the employee is given no advance notice.

(c) You cannot substitute any other tests (e.g., those carried out under the random testing program) conducted on the employee for this follow-up testing requirement.

(d) You cannot count a follow-up test that has been cancelled as a completed test. A cancelled follow-up test must be recollected.

Compiled from the Electronic Code of Federal Regulations (eCFR), an editorial compilation and not an official legal edition of the CFR. The official text is the Federal Register and the annual CFR edition. §40.309 on eCFR.

Sections that cite this one

  • §40.303 What happens if the SAP believes the employee needs additional treatment, aftercare, or support group services even after the employee returns to safety-sensitive duties?