§40.31 Who may collect specimens for DOT drug testing?

Current as of Oct 29, 2026Last amended Jun 1, 2023Official text on eCFR ↗

(a) Collectors meeting the requirements of this subpart are the only persons authorized to collect urine specimens for DOT drug testing.

(b) A urine collector must meet training requirements of § 40.33.

(c) An oral fluid collector must meet the training requirements of § 40.35.

(d) To avoid the appearance of a conflict of interest, if you are the immediate supervisor of the employee being tested, you must not act as the collector when that employee is tested, unless no other collector is available and you are permitted to do so under DOT agency drug and alcohol regulations.

(e) You must not act as the collector for the employee being tested if you work for a HHS-certified laboratory (e.g., as a technician or accessioner) and could link the employee with a urine specimen, drug testing result, or laboratory report.

(f) Employees are not permitted to be their own collector.

(1) An employee who is a qualified collector is not permitted to be their own collector; another qualified collector must perform the collection in accordance with this part.

(2) To avoid a potential conflict of interest, a collector must not be related to the employee being tested (e.g., spouse, ex-spouse, relative) or a close personal friend.

Source: 65 FR 79526, Dec. 19, 2000, as amended at 88 FR 27637, May 2, 2023

Compiled from the Electronic Code of Federal Regulations (eCFR), an editorial compilation and not an official legal edition of the CFR. The official text is the Federal Register and the annual CFR edition. §40.31 on eCFR.