§40.89 What are the adulterant cutoff concentrations for initial and confirmation urine tests?

Current as of Oct 29, 2026Last amended Jun 1, 2023Official text on eCFR ↗

(a) As a laboratory, you must use the cutoff concentrations for the initial and confirmation adulterant testing as required by the HHS Mandatory Guidelines and you must use two separate aliquots—one for the initial test and another for the confirmation test.

(b) As a laboratory, you must report results at or above the cutoffs (or for pH, at or above or below the values, as appropriate) as adulterated and provide the numerical value that supports the adulterated result.

Source: 73 FR 35970, June 25, 2008. Redesignated at 88 FR 27643, May 2, 2023

Compiled from the Electronic Code of Federal Regulations (eCFR), an editorial compilation and not an official legal edition of the CFR. The official text is the Federal Register and the annual CFR edition. §40.89 on eCFR.

Sections that cite this one

  • §40.179 What does the second laboratory do with the split specimen when it is tested to reconfirm an adulterated test result?