§195.557 Which pipelines must have coating for external corrosion control?

Current as of Oct 29, 2026Last amended Dec 19, 2016Official text on eCFR ↗

Except bottoms of aboveground breakout tanks, each buried or submerged pipeline must have an external coating for external corrosion control if the pipeline is—

(a) Constructed, relocated, replaced, or otherwise changed after the applicable date in § 195.401(c), not including the movement of pipe covered by § 195.424; or

(b) Converted under § 195.5 and—

(1) Has an external coating that substantially meets § 195.559 before the pipeline is placed in service; or

(2) Is a segment that is relocated, replaced, or substantially altered.

Compiled from the Electronic Code of Federal Regulations (eCFR), an editorial compilation and not an official legal edition of the CFR. The official text is the Federal Register and the annual CFR edition. §195.557 on eCFR.

Sections that cite this one

  • §195.559 What coating material may I use for external corrosion control?
  • §195.561 When must I inspect pipe coating used for external corrosion control?